Waarom moeten we voorraden aanleggen?
Een voorraad is van essentieel belang om eventuele tekortkomingen te dekken die veroorzaakt worden wanneer de vraag naar een product tijdelijk hoger ligt dan het aanbod.
In de jaren 80 werd de Just-in-Time methode ontwikkeld door Toyota. Deze Oosterse productiefilosofie past binnen een bredere methodiek om productie zonder verspilling te organiseren. Bij Just-in-Time wordt er geen voorraad gecreëerd, maar ga je materiaal kopen wanneer er vraag naar is. Theoretisch is dit een ideale oplossing, maar in realiteit is dit vaak niet haalbaar. Wanneer je deze methode volgt, zal je regelmatig kleine hoeveelheden van materialen of goederen moeten bestellen. Hierdoor zullen de kosten hoger liggen omdat er extra transport en ordervoorbereidingen nodig zijn.
Met de Just-in-Time methode wordt er dus wel kapitaal bespaard door de hoeveelheid en waarde van de voorraden te beperken. De eigendomskosten liggen dus lager, maar de cost of supply, die gekoppeld is aan het afhandelen van een groot aantal kleine bestellingen, zal hoog liggen.
Inventory Management of Stock Management (IMSM) zoekt een middenweg tussen de twee kosten en probeert tegelijkertijd te voldoen aan de algemene zakelijke noden en doelstellingen.
Stock Management modellen: de verschillende opties
Er zijn de afgelopen jaren verschillende Stock Management modellen bedacht , maar niet elk model past zomaar bij elk bedrijf. Daarom is het belangrijk dat je met enkele dingen rekening houdt voor je beslist welk systeem het beste bij jouw bedrijf past:
- De doelen van jouw bedrijf en jouw bedrijfstype
- De soort voorraad: ruwe materialen, halffabricaten of eindproducten?
- De rotatie index: het aantal keer aan dat goederen gedurende een bepaald periode in het magazijn vernieuwd worden
- De levertijd dat nodig is om goederen te bestellen
- Vraag kenmerken: twee typen van vragen kunnen geïdentificeerd worden: de onafhankelijke vraag hangt vast aan de marktomstandigheden en is afhankelijk van factoren buiten het bedrijf. Daarom is deze van nature onvoorspelbaar. De afhankelijke vraag verwijst naar bedrijven die een eindproduct maken. Dit is voorspelbaar en hangt strikt af van het eindproduct.
- Beschikbare middelen voor het beheren en organiseren van voorraden; menselijk en/of fysiek kapitaal
Rekening houdend met deze variabelen zijn er 3 vragen die je jezelf moet stellen.
- Hoeveel moet er besteld worden?
- Wanneer moet er besteld worden?
- Hoe efficiënt is het systeem?
Laten we even focussen op de laatste vraag.
Voorraad efficiënt en effectief beheren
Zoals eerder vermeld zijn er meerdere systemen/manieren om voorraden te beheren en geen enkel systeem kan gebruikt worden voor alle bedrijven en markten. De ideale oplossing is verschillend voor elk bedrijf, maar er zijn wel enkele basisprincipes die geïmplementeerd kunnen worden, ongeacht welk type systeem er gebruikt wordt, om een efficiënt voorraadbeheer te garanderen.
1. Bepaal de prioriteit van artikelen in het magazijn
Een eenvoudige manier om dit te doen, is het ABC systeem te gebruiken en de producten in 3 categorieën onder te verdelen op basis van hun gebruikswaarde (hoog, midden en laag). Over het algemeen is het gebruikelijk om dit systeem te implementeren volgens de wet van Pareto. Deze regel stelt dat 80% van de omzet afkomstig is van 20% van alle artikelen. Items in categorie A zijn de materialen die het meest roteren en dus het meest aandacht nodig hebben.
Door ze op deze manier te classificeren, kan je makkelijker controle bewaren over de beschikbaarheid van de belangrijkste producten, kan je de herschikking efficiënter beheren en kan een productiestilstand voorkomen worden.
2. Zorg dat inventarisgegevens altijd up-to-date zijn
Elke actie in het magazijn moet goed opgevolgd worden. De totale waarde van je voorraad verandert bij elke actie en het is van uiterst belang dat je steeds een actuele en waarheidsgetrouwe weergave hebt van je voorraad. Alleen wanneer je op elk moment een correct overzicht hebt van je voorraad kan je effectieve managementbeslissingen nemen..
3. Organiseer de ruimte efficiënt
Schik de indeling van rekken en opslagsystemen zodat ze een geschikte omgeving kunnen bieden om artikelen zo snel mogelijk te vinden en te verzamelen. Je maakt de indeling best ook dynamisch zodat er rekening kan gehouden worden met toekomstige behoeften.
4. Maak gebruik van WMS software
Er bestaan heel wat tools en software om je te helpen bij het beheer van je voorraad. Met WMS software (Warehouse Management System) kan je voorraadbewegingen automatiseren, makkelijk transacties bijhouden en fouten verminderen.
Is er een oplossing om voorraadbeheer te automatiseren en vereenvoudigen?
De nood aan automatisatie binnen magazijnen is steeds groter en de druk op het logistieke proces is daardoor steeds zwaarder. Een automatisch verticaal magazijn kan een goede oplossing zijn voor dit probleem. Het is een simpelere en toegankelijkere oplossing dan een volledig automatisch magazijn.
Automatische verticale magazijnen zijn opslagtorens die het beheer van alle artikelen in het magazijn inclusief de voorraden vergemakkelijken. Ze zijn verticaal opgesteld en hebben een automatisch systeem voor het verwerken van laden. Een operator kan met slechts één klik pick- en laadbewegingen verwerken. In de meeste gevallen integreren deze opslagsystemen perfect in het netwerk van je bedrijf, zodat je alle acties van elke operator kunt volgen.
Een groot voordeel is dat deze oplossing slechts een beperkt budget vereist in vergelijking met andere automatisatie oplossingen (afhankelijk van het aantal machines dat je wilt aanschaffen natuurlijk). Bovendien heb je steeds controle over de voorraadsituatie die in realtime wordt bijgewerkt. Een VLM kan ook jouw voorraad automatisch beheren en melden wanneer een artikel opnieuw moet besteld worden.
Natuurlijk is er altijd onderzoek nodig van jouw kant om na te gaan wat de beste oplossing is voor jouw bedrijf. Het is belangrijk dat je steeds rekening houdt met de bovenstaande punten, maar indien goed gepland, kunnen automatische verticale magazijnen een optimale oplossing bieden voor jouw voorraadbeheer. Ze besparen ruimte en tijd en zorgen voor maximale beveiliging van de goederen en voor de operators.