Elk reactorvat in de kerncentrale wordt afgesloten door een deksel met, afhankelijk van het type, 58 of 64 bouten. Bij elke periodieke revisie worden deze bouten los- en naderhand weer vastgedraaid met behulp van een frame, dat op het deksel geplaatst wordt. Het mechanisme dat VANASOFT heeft ontwikkeld, meet gelijktijdig de verticale verplaatsing van alle afzonderlijke bouten. Hiervoor worden meetklokken gebruikt met een elektronische interface. Een speciaal ontwikkelde software evalueert deze meetwaarde en geeft een alarm wanneer de positie van één van de bouten te zeer afwijkt van het gemiddelde.
SOFTWARE DETECTEERT AFWIJKINGEN
De meetklokken die in deze toepassing gebruikt worden, zijn van het type DIGIMATIC en MITUTOYO. Digimatic slaat op het feit dat de meetwaarden via een digitale uitgang op de klok doorgestuurd kunnen worden naar een PC of specifieke rekeneenheid. In dit geval maakt men gebruik van interfaces van het type IBRit-mct die telkens 8 klokken tegelijk (om de 125 msec) uitlezen. Met een bussysteem worden vervolgens alle interfaces met elkaar verbonden, tot men nog één enkel signaal heeft met alle meetwaarden. Dat gaat via een low capacitance kabel over een afstand van ongeveer 30 meter naar een PC in de controlekamer.
De software die voor deze toepassing ontwikkeld is, maakt gebruik van een nulstelling bij het begin van elke actie, los van de meetwaarden die op dat moment door de klokken worden aangegeven. Vervolgens worden periodiek alle meetwaarden ingelezen en wordt daarvan een gemiddelde berekend, waarbij men de laagste en hoogste waarde buiten beschouwing laat om een zo representatief mogelijke waarde te krijgen. Dit gemiddelde komt op het schermen en wordt als referentie gebruikt om na te gaan of alle meetwaarden zich binnen een bepaalde tolerantiegrens bevinden. Als dat niet het geval is, wordt de betreffende meetklok op het scherm in kleur aangeduid en wordt een alarm gegenereerd. Het is dan aan de supervisor om te beoordelen of hij of zij moet ingrijpen en om de betreffende meetklok al dan niet tijdelijk buiten beschouwing te laten voor het vervolg van de operatie.