IGW stapte in 2011 over naar een dynamisch opslagsysteem voor de gecontroleerde opslag van gereedschappen. Naast de opslaglift plaatste het bedrijf ook een LPC-kast voor kleine grijpartikelen. Beide kasten zijn gekoppeld aan Gigasoft.Maintenance.Picture voor een gecontroleerd beheer. De opstelling bevindt zich buiten het klassieke magazijn, waardoor het personeel op elk moment toegang heeft tot het nodige materiaal en de magazijnmedewerkers zich voortaan kunnen richten op hun kerntaak.
Tot enkele jaren geleden beschikte IGW over een team van zes magazijnmedewerkers. Hun kerntaak bestond uit het instellen van gereedschappen voor de productie, maar in werkelijkheid ging veel tijd verloren aan het bedienen van het personeel. Ze moesten continu hun werk onderbreken om materiaal uit het magazijn te halen en uit te schrijven. Zowel voor de magazijnmedewerkers als voor het wachtend epersoneel betekende dit tijdverlies. Bovendien werd IGW geconfronteerd met een naderende inkrimping van het aantal magazijnmedewerkers, omdat een aantal van hen met vroegpensioen zou gaan. Door hen niet te vervangen, maar te zoeken naar manieren om de magazijnwerking te optimaliseren, wilde IGW de rentabiliteit verhogen. Uit eerdere ervaringen was IGW al bekend met het principe van gecontroleerde opslag en na een grondige verkenning van de markt koos IGW voor het totaalconcept van Vanas Engineering.
Snelheid is toegenomen zonder controle te verliezen
De oplossing omvat een opstelling met een opslaglift en een LPC-kast. Beide systemen zijn gekoppeld aan het softwarepakket Gigasoft.Maintenance.Picture voor een gecontroleerd beheer en eenvoudige bediening. “Beide opslagsystemen bevinden zich buiten het afgesloten magazijn”, verduidelijkt Stéphanie Vande Cappelle, Teamleader Logistics bij Industrial Gears Watteeuw. “Daardoor kan ons personeel zelf hun materiaal uit het magazijn halen en hoeven de magazijnmedewerkers hun werk niet meer stil te leggen. De snelheid is aanzienlijk toegenomen en wachtrijen behoren hiermee tot het verleden.”
Het personeel kan het materiaal snel opzoeken via de gebruiksvriendelijke boomstructuur van de software. Dit houdt in dat artikelen worden opgevraagd op basis van productcategorieën of zogenaamde ‘families’. Elke persoon meldt zich aan via een fingerprint. Het systeem registreert zo op elk moment wie er wat uit de voorraad neemt. De software is bi-directioneel gekoppeld met het MRP-pakket Mfg/Pro voor een realtime afboeking. Elke order is gekoppeld aan de kostenplaats.
In de lift zitten voornamelijk gereedschappen en andere werkmiddelen zoals boren, tappen, tapes en meer. Ook persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, veiligheidsbrillen, inlegzolen en veters voor werkschoenen liggen verspreid over een viertal lades in de lift. De LPC-kast wordt dan weer gebruikt als opslagsysteem voor kleine grijpartikelen zoals batterijen, USB-sticks, cd-roms et cetera. “Deze artikelen konden vroeger vrij uit voorraad weggenomen worden, met veel fouten tot gevolg. Vandaar dat een strengere controle nodig was en we kozen voor de LPC-kast. Zo’n kast maakt een controle tot op referentieniveau mogelijk. Je hebt alleen toegang tot het gevraagde artikel.”
Gebruiksvriendelijke software dankzij eenvoudige boomstructuur en ‘Free Shopping’
De software registreert jaarlijks zo’n 9.000 uitnames wat neerkomt op zo’n dertig vragen per dag. “Dat cijfer omvat zowel opvragingen via de boomstructuur als via ‘Free Shopping’. De module ‘Free Shopping’ is een handige tool om meerdere artikelen die in dezelfde lade liggen in één keer uit te nemen. De gebruiker leunt hierbij op de kennis die hij vergaart over de locatie van artikelen tijdens zijn gebruik van de lift. Als hij een bepaald artikel wil, weet hij op voorhand welke andere artikelen in die lade liggen. Dan komt deze module natuurlijk van pas om snel alle artikelen uit de lift te nemen.”
Watteeuw maakt ook gebruik van de standaard functionaliteit in de software om toegangsrechten te verbinden aan bepaalde groepen gebruikers. “In totaal gebruiken ongeveer 150 personen de opslaglift en de LPC-kast. Om de toegangscontrole te verscherpen, hebben we verschillende gebruikersgroepen aangemaakt in het systeem. Elke groep heeft, aan de hand van de kernactiviteiten, alleen toegang tot die lades waarin het materiaal zit dat zij nodig hebben. Zo hebben de mensen van de ASML-montage bijvoorbeeld extra toegang tot twee lades in de lift. Andere groepen die we hebben aangemaakt zijn operators, onderhoud en meer.”
IGW raakte vooral overtuigd door het totaalconcept dat Vanas Engineering aanbood, om de werking van het magazijn te optimaliseren. “De combinatie van de opslaglift en de LPC-kast met Gigasoft.Maintenance.Picture betekent voor ons een totaaloplossing die het best aan onze behoeften voldoet. Opslag in de lift levert ons plaatsbesparing op en de software maakt het mogelijk om een vergaande voorraad controle te hanteren.” De gebruiksvriendelijkheid en de uitgebreide functionaliteiten van Gigasoft.Maintenance springen daarbij in het oog. “Dankzij de boomstructuur kunnen we heel snel artikelen opzoeken. We hebben bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om aan elk artikel een foto te koppelen voor een visuele zoekopdracht. Iedereen neemt zelfstandig zijn artikelen uit het magazijn en de magazijnmedewerkers kunnen zich volledig toeleggen op hun kerntaken. Dit alles maakt dat we onze investering al hebben terugverdiend.”
Opstelling
Hardware
1 Stockagelift van vijf meter hoogte voorzien van:
1 Lista Parts Control voorzien van:
- 1 lade met 16 individuele compartimenten
- 1 lade met 8 individuele compartimenten
- 1 lade met 16 individuele compartimenten
- 2 lades met 4 individuele compartimenten
- 2 lades met controle op ladeniveau
Software
- Gigasoft.Maintenance
- Module Picture
- Module Labeling
- Module Free Shopping
- Module Checkscanning
- Bi-directionele koppeling met MFG Pro
Voordelen
- Gebruiksvriendelijke software voor nog snellere werking.
- LPC-kast voor grijpartikelen maakt controle mogelijk tot op referentieniveau.
- Tijdwinst: technici pakken het materiaal zelf en wandelafstanden zijn beperkt.
- Hoge voorraadjuistheid dankzij gecontroleerd beheer via koppeling met Gigasoft.Maintenance.Picture.
Project gerealiseerd in augustus 2011.